Skip to main navigation Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Netwerk oncologie en palliatieve zorg 

Het netwerk oncologie en palliatieve zorg is gespecialiseerd in behandeling van mensen met kanker of met een andere ziekte in de laatste fase van hun leven. Hierbij werken we samen met fysiotherapeuten, specialisten en verpleegkundigen van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Alle aangesloten fysiotherapeuten hebben specifieke scholing gevolgd, werken op dezelfde manier en hebben nauw contact met elkaar om zo hoogwaardige zorg te kunnen bieden.

Vind een fysiotherapeut bij mij in de buurt

Waarom fysiotherapie? 

Fysiotherapie kan een bijdrage leveren in alle fases van ziekte en herstel. Zo kan er al voor de start van chemotherapie of voor de operatie gestart worden met therapie om zo beter de behandeling(en) te doorstaan. Maar ook na de behandeling in het ziekenhuis kan gestart worden met een behandeltraject. Daarnaast kan de oncologiefysiotherapeut begeleiden in de palliatieve of terminale fase, wanneer genezing niet meer mogelijk is en kwaliteit van leven het belangrijkst is. 

De oncologiefysiotherapeut kan u adviseren en helpen bij de aanpak van onder andere: 

  • Mobiliteitsbeperking in gewrichten; 
  • Kanker gerelateerde vermoeidheid; 
  • Conditieverlies tijdens of na de behandelingen;
  • Spanningsklachten;
  • Benauwdheid;
  • (Bewegings)angst;
  • Pijn als gevolg van een operatie, bestraling of chemotherapie;
  • Ademhalingsklachten. 

Naast fysieke klachten spelen vaak ook psychische klachten en sociale factoren een rol. Uit onderzoek blijkt dat fysiotherapie en meer bewegen een positieve invloed hebben op kwaliteit van leven, pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer naar werk. Ook deze klachten worden door uw therapeut bespreekbaar gemaakt.

Hoe ziet een behandeltraject eruit? 

Hoe een behandeltraject eruit zal zien is helemaal afhankelijk van uw klachten en wensen. Dit is maatwerk. Om u een indruk te geven leest u hier in een paar stappen hoe een behandeltraject kan verlopen. 

Het kan bestaan uit één tot drie consulten, waarin advies gegeven wordt over bijvoorbeeld bewegen, oefeningen en belastbaarheid. Maar er kan ook sprake zijn van een intensief revalidatietraject van een half jaar, waarbij u twee keer per week op de praktijk komt trainen. En alles daar tussenin. 

U mag altijd met één van de aangesloten therapeuten contact opnemen als u meer informatie wilt of wilt weten wat wij in uw situatie kunnen betekenen.